PENSAMENTS, OPINIONS, AFORISMES. (Sum ergo cogito)
Joan Martí i Castell és conegut sobretot pels treballs en l’àmbit de la filologia i la lingu¨ística. No s’ha volgut cloure mai en un aïllament d’allò que s’esdevé en el món pròxim i llunyà; sempre s’ha interessat i preocupat de l’evolució, la revolució i la involució de l’univers i les persones. L’obra que presenta és un gruix de reflexions que manifesten dubtes, inquietud i esperança. L’autor hi fa un exercici de síntesi extrema, per tal de reduir a molt pocs mots els pensaments sobre qu¨estions transcendentals: sobre la vida i la mort, la política, el llenguatge, la religió, les emocions… Hi afegeix un apartat poètic en què, amb el recurs exclusiu als monosíl·labs, ret homenatge a Joan Oliver, Pere Quart. Es tracta, en suma, d’un recull d’advertiments crítics que ajuden a comprendre el capteniment humà en un entorn convuls gens fàcil d’explicar racionalment.
Màrius Serra: «A les pàgines d’aquest llibre no hi trobareu cap mala paraula, però ben segur que algunes de les coses que explica us en faran pronunciar alguna de gruixuda mentre llegiu».
Aquesta és la primera obra en què penetra en un terreny distint: assaja de transmetre idees concises entorn dels diferents vessants de la realitat.
El lector que tingui aquest llibre a les mans podrà gaudir dels avantatges d’un gènere antic però radicalment contemporani.
Joan Martí i Castell ha dedicat la vida professional en l’àmbit de la Universitat (Barcelona, Autònoma, Rovira i Virgili de Tarragona, i d’altres estrangeres: Bèrgam, Calabria, Berkeley, Laval), durant cinquanta-cinc anys ininterrompudament; actualment és catedràtic emèrit de la URV de Tarragona, membre emèrit de l’Institut d’Estudis Catalans, numerari de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i d’honor de la Reial Acadèmia de la Llengua Basca. La recerca l’ha centrada en la història social de la llengua, lingu¨ística diacrònica, sociolingu¨ística i lexicografia, temes sobre els quals compta amb una bibliografia molt destacable.